За дискримінацію щодо віку і статі у вакансіях в Україні будуть штрафувати

07 Января 2022 Published in Дайджест
Read 1521 times

З 8 січня в Україні штрафуватимуть роботодавців, які у своїх вакансіях вказуватимуть вік чи бажану стать кандидата, оскільки набувають чинності зміни до Закону про рекламу.

В Україні ще з 1996 року діє правило про дискримінацію в рекламі вакансій за ознаками статі, раси, кольору шкіри, політичних і релігійних переконань.

Це вказано у статті 24 Закону: «Забороняється в рекламі про вакансії (прийом на роботу) зазначати вік кандидатів, пропонувати роботу лише жінкам або лише чоловікам, за винятком специфічної роботи, яка може виконуватися виключно особами певної статі, висувати вимоги, що надають перевагу жіночій або чоловічій статі, представникам певної раси, кольору шкіри (крім випадків, визначених законодавством, та випадків специфічної роботи, яка може виконуватися виключно особами певної статі), щодо політичних, релігійних та інших переконань, членства у професійних спілках або інших об’єднаннях громадян, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками».

Але з 8 січня 2022 починають діяти зміни до цього закону, у відповідності до яких роботодавців штрафуватимуть у десятикратному розмірі мінімальної зарплати на момент штрафу. В Україні мінімальна зарплата зараз 6500 гривень, отже штрафи складатимуть 65 000 гривень, поки розмір мінімалки не виросте.

За якою процедурою стягуватимуть штраф:

  • Держпраці складатиме розпорядчий документ про штраф на підставі акта перевірки — за результатами розгляду справи, дослідження матеріалів і наявності підстав для штрафу;
  • роботодавець платить штраф до держбюджету за місцем реєстрації юридичної особи або ФОП;
  • штраф потрібно заплатити впродовж 15 днів від отримання розпорядчого документа;
  • якщо розпорядчий документ не оскаржать або не сплатять штраф, його стягуватимуть через суд.

Джерело

Leave a comment

Поля,обозначенные (*), обязательны к заполнению.

Комментарии публикуются после проверки модератором.