Що таке "Ісусленд" і хто його будує

06 Августа 2012 Published in СМИ о нас
Read 6020 times
Ніяких банків, кафе і ресторанів - категорично запевнив ВВС Україна директор "Українського культурно-духовного центру" Віктор Пилипчук.

Саме так, за словами представників "Посольства Божого" офіційно називається те, що в пресі вже охрестили "Ісуслендом".

Після того, як генеральна прокуратура звинуватила керівника церкви - громадянина Нігерії Сандея Аделаджу - у шахрайстві та в участі у злочинній організації разом з іншими людьми, преса і суспільство критично реагує на плани релігійної громади збудувати свій храмовий комплекс.

У церкві ж стверджують, що пожертви збирають добровільно і грошей заробляти не планують.

"Ніякої комерції"...

"Як люди їздять до Диснейленду, так в нас буде Ісусленд. Як їздять до Парижа, там стоять черги - так у нас стоятимуть черги, аби потрапити на служіння. Тут буде усе: банки, кафе, ну усе, усе, усе. Це буде дивна країна", - саме через цю цитату, яку нібито виголосила зі сцени "Посольства Божого" помічниця пастора, плани церкви швидко обросли осудом.

У пресі з'явилися  повідомлення, начебто прихожан закликали "скинутися" по 100 доларів, або тисячу гривень. В "Посольстві Божому" це рішуче заперечують і наголошують, що всі пожертви збирають виключно добровільно:

"Тільки так будуються православні храми, тільки так будуються євангельські будинки молитви. І ми теж будуємо всі разом, усією спільнотою, потихеньку - хто скільки може. Хтось може 1000 гривень пожертвувати, а хтось 10 - ми раді і тому, і тому", - запевняє член Апостольської ради церкви "Посольство Благословенного Царства Божого для всіх народів", голова Ради Духовного управління церков євангельських християн України єпископ Анатолій Білоножко.

У його "резиденції" в будівлі, схожій на ті, які київська влада називає "малими архітектурними формами", Сандей Аделаджа присутній лише у вигляді маленького фото на стіні. А ще неподалік - поруч із входом у будівлю, де проводять служіння, - є баннер, із якого темношкірий пастор закликає прихожан зробити свій вклад у будівництво.

В церкві кажуть, що відлуння кримінального переслідування їх лідера досі заважає займатися своїми справами.

"Це не Сандей збирає. Це прихожани самі для себе жертвують. Громада виключно за добровільні пожертви будує для себе", - запевняє Віктор Пилипчук, який керує будівництвом. - Ніякої комерційної діяльності".

У церкві запевняють, що збір грошей ведуть абсолютно прозоро, їх використання контролюють спеціальні церковні органі та статут. На сайті церкви її лідер регулярно звітує про процес.

...і "жодних лендів"
"Всі ці роки ми мріяли про свій дім молитви. Про місце, де ми могли б проводити наші обряди, проповідувати слово Боже. Де могли б збиратися люди", - пояснює Анатолій Білоножко.

Він каже, що церква налічує понад 20 тисяч членів у 40 країнах світу, і лише в Києві є 3 десятка громад. Раніше вони збиралися в кінотеатрах, офісах і спортзалах.

Тепер велика будівля, ззовні схожа на торговий комплекс, в районі Осокорки на лівому березі Дніпра вміщує 3,5 тисячі віруючих. За словами представників церкви, вона становить 45% майбутнього комплексу. Згодом тут планують подувати ще підземний паркінг, 1 велике і 5 маленьких приміщень та готель.

"Тобто, це не готель - трьохзірковий, як дехто пише. А саме гостинний корпус. У нас буде величезна будівля, люди приїздитимуть з усього світу - ми їх там розселюватимемо", - пояснює Віктор Пилипчук, реагуючи на критику, яка вже з'явилася в пресі.

Аналогічні готелі для паломників діють і поблизу інших храмів, в тому числі на території Києво-Печерської лаври.

У "посольстві Божому" кажуть, що тут будуть не американські гірки, а гуртки для дітей
У планах "Посольства Божого" - організувати у своїх майбутніх спорудах гуртки для дітей, займатися дошкільною та шкільною освітою, навчанням для дорослих - наприклад, влаштувати класи комп'ютерної грамоти. Кажуть - організовувати все це будуть самі прихожани.

"У нас є вся проектна документація, де вказане цільове призначення землі. Це - будівництво і обслуговування Українського духовно-культурного центру. Зверніть увагу - там немає жодних лендів", - продовжує Віктор Пилипчук.

Територія ділянки, яку орендує церква, становить 2,6 гектари. Це значно менше, ніж займає, на приклад, паризький "Диснейленд" площею майже 2 тисячі гектарів.

У "Посольстві Божому" кажуть, що загальна вартість їхнього будівництва становить понад півмільярда гривень. Коли усі роботи завершать остаточно - у планах не зазначено. За словами представників церкви, це залежить від економічної ситуації в країні та пожертв прихожан.

Процес просувається повільно ще й через те, що церква страждає від упередженого ставлення на тлі висунутих Сандею Аделаджі звинувачень - чиновники не приховують зневажливого ставлення, а всі дозволи потребують значно більших зусиль, стверджують у церкві.

Втім, релігієзнавець Віктор Єленський вважає таку ситуацію закономірною: "Упередженість стосовно "посольства Божого" має певне підґрунтя. На приклад, відомо, що пастор Аделаджа не просто обґрунтовано підозрюваний в якихось аферах, пов'язаних з King's Capital, але і був об'єктом дуже жорсткої критики з боку євангельских громад - євангельских християн-баптистів, п'ятдесятників і деяких інших спільнот".

Влітку минулого року генеральна прокуратура України завершила слідство і затвердила обвинувальний висновок у справі групи компаній Кіng's Capital.

Серед осіб, які в ній фігурують, є й пастор Сандей Аделаджа. За висновками слідства, протягом 2006-2008 років Кіng's Capital приймала у вірян церкви "Посольства Божого" внески під високі відсотки, але в 2007 році припинила виконувати свої боргові зобов'язання.

Сума збитків становить 52 мільйони гривень, потерпілими визнані 612 осіб. Сам Сандей Аделаджа стверджував, що жодного стосунку до залучення грошей до компанії не має. Прихильники "Посольства Божого" переконані, що справу порушили в рамках "міжрелігійних розборок".

Релігійних свобод поменшало
Віктор Єленський, однак, стверджує, що протестантським громадам в Україні справді живеться нелегко: "Упереджене ставлення до релігійних меншин існує у багатьох містах України і не зустрічає належної реакції з боку місцевих органів влади".

За його словами, ситуація із релігійними свободами в Україні впродовж останніх двох років погіршилася загалом. Особливо, стверджує релігієзнавець, це було помітним у перший рік після приходу президента Януковича до влади.

Віктор Єленський каже, що тиск останнім часом чинили і на православні церкви Київського патріархату, яких намагалися перевести в "правильну юрисдикцію". А греко-католицькі зазнавали образ з боку вищого керівництва держави, не отримавши привітання з Різдвом.

Втім, протестантам, які становлять 4% від дорослого населення України, значно важче отримати дозвіл на будівництво свого молитовного будинку.

"Так прийнято в Україні, що, в основному, православні священики отримували позитивні відгуки від влади. Ну ще десь католики, можливо. А ми відносимося до протестантського напрямку християнства, чи євангельського християнства - можна ще так сказати", - розповів єпископ Анатолій Білоножко із "Посольства Божого".

Водночас, значно менше проблем із цим у представників Української православної церкви Московського патріархату, які, серед іншого, будують в Києві Свято-Воскресенський собор - він коштує 8 мільярдів гривень і має бути найбільшим храмом у Європі.

Крім собору на ділянці площею у понад 3,5 гектари також планують спорудити конференц-центр на тисячу місць, телестудію, готель для паломників, та невелике озеро.

У 2010 році у Києві протестували проти виділення грошей для будівництва цього храму з міського бюджету.

Источник

1 comment

  • Comment Link 10.08.2012 06:51 posted by Любовь

    Велик Господь и праведника Он спасет во всех отношениях и сферах жизни!
    Спасибо Иисус Христос за это здание, безмерно благодарны!
    Спасибо за каждого, внесшего свой вклад в Твое, Господь дело. Это Твоя любовь и милость к Твоим детям-возлюбленным братьям и сестрам! Спасибо, что через трудности делаешь нас сильнее!
    Спасибо за пастора Сандея!
    Еще много побед нас ожидает впереди, с Господом мы окажем силу!

Leave a comment

Поля,обозначенные (*), обязательны к заполнению.

Комментарии публикуются после проверки модератором.