11 науково доведених корисних властивостей магнію

08 Апреля 2023 Published in На здоровье
Read 2032 times

Експерти підкреслюють необхідність отримувати достатню кількість магнію через його численні корисні властивості для фізичного і психологічного здоров’я. Згідно з інформацією, опублікованою на веб-сайті Healthline, він виконує наступні функції.

1. Біохімічні реакції
Кожна клітина в організмі людини містить магній, який є важливим елементом для виконання кожною клітиною своїх функцій. Близько 60% магнію зосереджено в кістках, а решта знаходиться в м’язах, м’яких тканинах і рідинах, включаючи кров.

Одна з головних завдань речовини – виступати в якості каталізатора в біохімічних реакціях, безперервно виконуваних ферментами. Так, він бере участь в більш ніж 600 біохімічних реакціях.

2. Підвищення фізичної витривалості
Під час вправ організму потрібно більше магнію, ніж під час відпочинку, в залежності від виду фізичної активності. Магній допомагає транспортувати цукор з крові в м’язи і позбавлятися від лактату, який може накопичуватися під час навантажень і викликати втому.

Крім того, згідно з ученими, харчові добавки з магнієм можуть бути особливо корисними для підвищення рівня фізичної активності у літніх людей і тих, у кого спостерігається дефіцит цієї поживної речовини. Як продемонстрували дослідження за участю 2570 жінок, збільшення споживання магнію призвело до збільшення м’язової маси і силових показників.

3. Боротьба з депресією
Магній відіграє важливу роль у функціонуванні мозку і настрої, а його низький рівень пов’язаний з підвищеним ризиком розвитку депресії. Аналіз даних більш ніж 8800 чоловік показав: у осіб молодше 65 років, у яких зафіксовано найнижче споживання магнію, ризик депресії був на 22% вище.

4. Профілактика діабету
Згідно з дослідженнями, близько 48% людей з діабетом 2 типу мають низький рівень магнію в крові, що може бути пов’язано зі зниженням здатності організму ефективно регулювати рівень цукру.

Крім того, як наголошується в наукових роботах, люди, які споживають більше магнію, мають більш низький ризик розвитку діабету 2 типу. Однак, ефект залежить від того, скільки магнію надходить з їжі. Наприклад, за одними даними, добавки не мали позитивного впливу на рівень цукру в крові або рівень інсуліну у людей без дефіциту.

5. Зміцнення здоров’я серця
У тій же зв’язку, магній відіграє важливу роль в підтримці здоров’я серця. Так, за результатами досліджень, добавки можуть допомогти в боротьбі з підвищеним артеріальним тиском, яке в свою чергу може бути фактором, що збільшує ризик серцево-судинних захворювань.

6. Протизапальна властивість
Низький рівень споживання магнію може стати причиною частих запальних процесів, що грають велику роль в старінні і хронічних захворюваннях.

Як говориться в науковому огляді 11 досліджень, добавки з магнієм знижують рівень СРБ, маркера запалення, у людей з хронізацією запальних захворювань. В інших дослідженнях повідомляється про аналогічні результати: добавки магнію можуть знижувати СРБ та інші маркери запалення, такі як інтерлейкін-6.

7. Запобігання нападам мігрені
Мігрень може бути болючою і часто викликає такі симптоми, як нудота, блювота і підвищена чутливість до світла і шуму. Крім того, на думку ряду вчених, люди, які страждають мігренню, частіше за інших мають дефіцит магнію в організмі.

Як показали кілька досліджень, заповнення даного дефіциту може запобігати і полегшувати напади мігрені.

8. Пом’якшення симптомів ПМС
Передменструальний синдром (ПМС) є одним з найбільш поширених станів у жінок дітородного віку і часто має такі симптоми, як затримка рідини в організмі, спазми в животі, втома і дратівливість. За деякими даними, добавки магнію допомагають полегшити симптоми ПМС, а також інші стани, такі як менструальні спазми і напади мігрені.

Одне дослідження показало: щоденний прийом 250 мг магнію допомагає вирішити такі проблеми, як здуття живота, депресія і підвищена тривожність у 126 жінок з ПМС.

9. Зміцнення кісток
Крім усього перерахованого вище, магній необхідний для підтримки здоров’я кісток і захисту від втрати кісткової маси. Деякі дослідження пов’язують низький рівень цього мінералу з підвищеним ризиком розвитку остеопорозу. Крім того, за результатами 3-річного дослідження за участю 358 осіб, що проходять діаліз, у осіб, які споживали найменшу кількість магнію, було в три рази більше переломів, ніж у тих, хто приймав великі дози.

10. Хороша якість сну
Магній застосовується в якості натурального засобу від проблем зі сном, таких як безсоння, оскільки він впливає на роботу нейротрансмітерів, що беруть участь в регуляції циклів сну і неспання, наприклад, гамма-аміномасляну кислоту.

11. Зменшення симптомів стресу
На закінчення, слід зазначити-на думку ряду експертів, магній допомагає знизити рівень тривожності. Наприклад, результати одного дослідження за участю 3172 дорослих виявили зв’язок між більш високим споживанням магнію і більш низьким ризиком розвитку депресії і тривоги.

Джерело

Leave a comment

Поля,обозначенные (*), обязательны к заполнению.

Комментарии публикуются после проверки модератором.