Амарант для вашого здоров'я

05 Февраля 2023 Published in На здоровье
Read 1791 times

Насіння амаранту визнається в усьому світі здоровою їжею і в якості альтернативи зерновим з великим вмістом клейковини. Це зерно відомо понад 7000 років. На жаль, в масовому продажі його ще немає. В основному амарант можна купити тільки в магазинах здорового харчування. А дуже шкода. Воно може бути використано не тільки для приготування каш, але додано в інші крупи, в мюслі та інші страви.

Харчова цінність амаранту

Головне багатство амаранту - це великий вміст білка. У 100 грамах міститься:

  • Білка - майже 14 грамів.
  • Вуглеводів - 65 грам.
  • Клітковини - 7 грам.

Загальна калорійність в 100 грамах продукту досягає до 375 кілокалорій.

Багаті насіння амаранту і мінералами. Кальцій, залізо, магній, марганець, фосфор, цинк - все це є в крупі.

Крім того, в ній присутній цілий ряд корисних і необхідних людині для збереження здоров'я вітамінів групи В: фолієва кислота, рибофлавін, тіамін, пантотенова кислота, вітамін В 6. Вітаміни А, С, Е, К - все це також є в амаранті . Багато в насінні амінокислоти лізину, яку не часто можна знайти в іншій крупі.

Як і багато інших, амарант містить ряд корисних ненасичених жирних кислот: олеїнову, лінолеву, лінолінолевую.

Одна чашка амаранту може дати від рекомендованої добової норми 31 відсоток кальцію, 14 відсотків вітаміну С, і майже 82 відсотки заліза.

Маленькі насінини амаранту можна варити і смажити, пророщувати або змолоти в борошно. Отримують з них корисну й поживну олію.

Олія насіння амаранту

Найкраще амарант лікувальні властивості проявляє, якщо його застосовувати у вигляді олії. Отримують її з зерен рослини шляхом їх пресування, в них міститься до 8% жирної олії. За жирнокислотним складом вона близька до кукурудзяної олії, адже в ній міститься більше 50% лінолевої кислоти. Але все ж олія амаранту унікальна. По-перше, вітамін Е в її складі знаходиться в особливо активній формі. Вітамін Е саме в амарантовій олії значно зменшує ризик тромбоутворення, підвищує еластичність стінок судин і знижує в крові рівень холестерину.

Також олія амаранту проявляє свої лікувальні властивості завдяки наявності в ній сквалену. Використовують його як імуностимулятор, протипухлинний засіб, в складі косметики і для нормалізації обміну холестерину. Сквален, потрапляючи в організм людини, активізує відновлювальні процеси, що дозволяє йому легко справлятися з екземою, псоріазом, трофічними виразками і будь-якими іншими ушкодженнями тканин та шкіри. Так, сквален є речовиною, що захоплює кисень і насичує ним тканини і органи. До недавнього часу його можна було добути тільки з печінки глибоководної акули. Сквален необхідний глибоководним акулам виключно для того, щоб ті змогли вижити при найсильнішої гіпоксії на великій глибині (нестача кисню).

amarant

Клітковина насіння амаранту

В аптеках і спеціалізованих відділах магазинів у продажу можна зустріти клітковину насіння амаранту. Випускається вона у вигляді порошку, призначеного для дієтичного вживання. У складі є 50% клітковини, 20% білка, кальцій, фосфор, цинк, магній, залізо, хлор і ін. Клітковина є джерелом ідеального білка, мінеральних речовин і водорозчинних вітамінів (РР, С, Е, В1, В6, В2, В12).

Засіб допомагає очищенню товстого кишечника, нормалізує склад кишкової мікрофлори і сприяє поліпшенню її функції. Продукт рекомендується вживати при природному вигодовуванні дитини, дистрофії, сильних психоемоційних і фізичних навантаженнях, хронічному коліті, дисбактеріозі, хворобах передміхурової залози, а також при проживанні і роботі на екологічно небезпечних територіях. Курс лікування становить 30 днів. Необхідно попередньо залити її водою (можна і краще кефіром або соком) і приймати по 1-2 десертній ложці під час їжі (три рази в день).

Протипокази до вживання насіння амаранту

Незважаючи на масу позитивних властивостей, будь-який продукт може чинити і негативний вплив на організм. І амарант не є в даному плані винятком.

Тому не бажано вживання різної варіації амарантової продукції (шрот, насіння, олію, засушену рослину) людям, у яких є:

  • панкреатит;
  • холецистит;
  • жовчо-кам`яна хвороба;
  • індивідуально несприйняття продукту;
  • знижений кров'яний тиск (гіпотонія).

Високий вміст вітаміну Е в насінні та олії може дестабілізувати репродуктивний цикл у дівчат, які ще перебувають на етапі статетвого дозрівання.

У листі може бути присутня помірна кількість щавлевої кислоти. Тому потрібно уникати надмірного вживання листя людям з подагрою, відкладенням солей, з проблемами нирок, ревматоїдний артрит.

Підводячи підсумок, можна сказати, що крупа амаранту по праву може вважатися смачною поживною їжею і принести багато користі для нашого організму і здоров'я.

Джерело

Leave a comment

Поля,обозначенные (*), обязательны к заполнению.

Комментарии публикуются после проверки модератором.