Багато вуглеводів, мало калорій: все про користь та шкоду фініків

05 Августа 2022 Published in На здоровье
Read 1357 times

Фініки вже давно стали улюбленими ласощами не лише мешканців східних країн, а й українців. Спробуємо розібратися в користі фініків і які є протипоказання до їх вживання.

Поживні та корисні фініки цінуються за багатство вітамінів та мінералів. Вони можуть стати альтернативою класичним десертам. Плоди ростуть на фініковій пальмі, а батьківщиною рослини вважається Середній Схід. У арабів фініки були одним із основних продуктів. Дикі фініки збирали ще у стародавньому Єгипті. Жителі Вавилону застосовували їх для приготування оцту та вина.

У Південній Європі листя фінікових пальм використовують у релігійних обрядах. З листя індійського виду готують пальмове вино "тарі".

Користь фініків
Фініки багаті на поживні речовини: у них містяться вітаміни групи В, РР, а також залізо, калій, кальцій, магній і фосфор. У цього плоду найбільший відсоток вмісту вуглеводів серед інших фруктів – понад 60%, але цукор, що міститься в них, не завдає величезної шкоди організму. Адже у фініках є кислоти: ніацин, рибофлавін, пантотенова. Вони сприяють засвоюваності вуглеводів, регулюють рівень глюкози у крові. Крім того, у цих плодах є ще 23 різних видів амінокислот, яких немає у багатьох інших фруктах.

Пектин та харчові волокна, що містяться у фініках, знижують ризик деяких ракових захворювань та благополучно впливають на травну систему. У фініках відсутній холестерин. Незважаючи на величезний вміст вуглеводів, продукт малокалорійний. Фрукти дуже поживні, швидко вгамовують голод і насичують організм корисними речовинами. Ними корисно перекушувати в тривалій дорозі або протягом важкого дня для поповнення сил та покращення мозкової активності.

Корисні властивості фініків:

  • Усувають печію завдяки глютамінової кислоти, що входить до складу.
  • Мають протипухлинну активність завдяки вмісту потужного антиоксиданту селену.
  • Зміцнюють імунітет.
  • Знижують ризик виникнення серцевого нападу завдяки концентрації калію та магнію у цих фруктах.
  • Нормалізують роботу нервової системи при регулярному вживанні продукту.
  • Фініки використовують як продукт паразитів. Крім того, у них не розмножуються хвороботворні віруси та бактерії, оскільки вони просто не в змозі в них вижити.
  • Корисні для вагітних. Плоди сприяють зниженню ризику викидня.
  • Благотворно впливають на роботу мозку. Завдяки цим результатам розумова здатність підвищується на 30%. Вже через 30 хвилин після вживання фініків можна домогтися відновлення втрачених сил та енергії.
  • Очищають ШКТ.
  • Корисні для очей, допомагають зняти з них втому та покращують зір.
  • Нормалізують підвищений артеріальний тиск, сприяють посиленню кровообігу.
  • Швидкими темпами сприяють відновленню організму після антибактеріальної терапії. Також ці плоди сприяють мінімізації побічних ефектів від прийому антибіотиків.
  • Обов'язкові для вживання людям, які проживають в умовах жорсткого клімату. Фініки виборюють утворення канцерогенів в організмі людини.
  • Можна домогтися нормалізації рівня холестерину у крові.

Шкода фініків
При такому достатку фініки можуть завдавати організму і шкоди. Велике вживання цих сухофруктів може викликати проблеми з шлунково-кишковим трактом, наприклад, здуття, розлад або діарею. Через високий глікемічний індекс та вміст цукру (60-65% у сушених плодах) деякі фахівці радять відмовитися від фініків при діабеті. За добу не бажано з'їдати більше 15 фініків, інакше продукт завдасть організму шкоди, а не користі.

Також лікарі не рекомендують вживати фініки людям із непереносимістю фруктози. Заборонено вживати препарат нирковим хворим, особливо на тлі сечокам'яної хвороби. Слід обмежити вживання людям із надмірною масою тіла. Не можна одночасно вживати фініки з цитрусовими: поєднання вуглеводної та кислої їжі може викликати розлад шлунка.

88inik 

Застосування фініків у медицині
Високий вміст клітковини у плодах покращує стан мікрофлори кишечника, тому їх рекомендують при запорах та кишкових розладах. Пектин має обволікаючі властивості, корисні при запальних захворюваннях і підвищеній кислотності шлунка.

Як вже писали вище, фініки будуть корисні вагітним жінкам, оскільки речовини, що знаходяться у фруктах, сприяють синтезу гормону окситоцину. Він зміцнює стінки матки та сприяє поліпшенню родової діяльності. А ще окситоцин благотворно впливає на вироблення грудного молока.

У косметології у складі різних кремів та масок застосовують екстракт фініка. Він містить танін, який відновлює еластичність шкіри. Також екстракт плодів фінікової пальми має протизапальні дії. Це підтримує тонус шкіри та уповільнює процеси старіння.

Завдяки високій поживній цінності та безлічі корисних речовин, фініки радять вживати людям у період відновлення після захворювань, при фізичних навантаженнях, для зниження почуття втоми та апатії.

Як вибрати та зберігати фініки
Зазвичай фініки продаються у засушеному вигляді. Колір плодів у них темний, коричнево-шоколадний. Поверхня плодів має бути покрита нальотом чи цукровими кристалами – це свідчить, що продукт залежався чи його вимочували в солодкому розчині. Якщо шкірка сильно блищить, значить її змастили жиром і оцінити рівень якості продукту буде складно. Занадто зморщені та сухі фініки будуть жорсткими та менш смачними, бо були пересушені.

Зберігати фініки треба у герметичній тарі у сухому темному місці. Через те, що фініки мають липку поверхню, на них може осідати пил. Не тримайте фрукти на відкритому повітрі.

Фрукти є одним із найбагатших джерел вітамінів та корисних речовин. Вони часто використовуються в дієтах через свою невисоку калорійність, допомагають притупити почуття голоду і мають властивості продуктів жироспалювачів.

Джерело

Leave a comment

Поля,обозначенные (*), обязательны к заполнению.

Комментарии публикуются после проверки модератором.