Як підтримати людину, яка постраждала від війни: поради психолога

25 Апреля 2022 Published in На здоровье
Read 1676 times

Люди, які пережили жахи війни, потребують підтримки. Необережні фрази або різка поведінка може ще більше зашкодити травмованій людині. Психолог розповіла, як підтримати людину, яка постраждала у війні.

Часто люди намагаються приховувати свої справжні емоції і може здатися, що людині зовсім не потрібна підтримка. Проте людей, які пережили жахи війни, легко поранити. Психолог розповіла, яких фраз слід уникати.

  • Експерт не радить говорити, що ви розумієте, що людина пережила. Натомість скажіть, що "Те, що ти пережив - жахливо, мені дуже шкода, що тобі довелося пройти через це". Або скажіть просто, що навіть не уявляєте, через що довелося пройти людині.
  • Під час розмови з людиною, яка пережила війну, не ігноруйте цю тему і не удавайте, що нічого не сталося. Так людина залишиться віч-на-віч з пережитою травмою. Визнайте тяжкість ситуації, або просто скажіть: "Те, що сталося з тобою дуже страшно".
  • Не давайте жодних оцінок. Не оцінюйте дію, рішення, поведінку чи бездіяльність людини. Наприклад, не кажіть "Та радуйся, що взагалі вижив". Тому що людина і так себе звинувачує, що зробила недостатньо і повинна пережити момент горя та втрати. Ми можемо підтримати її, якщо скажемо "Ти маєш право на гнів та ненависть до тих, хто зруйнував твій дім".
  • Не узагальнюйте ситуацію фразою "Всім нам погано" або "Ну хоч твій будинок не згорів". Не перекладайте фокус на себе або інших людей, не порівнюйте біду людини з іншою "серйознішою", на вашу думку проблеми. Такі слова знецінюють пережитий досвід людини.
  • Уникайте слів, які ще більше підкреслять позицію людини як жертви. Натомість підкресліть сильні сторони людини, які допомогли їй вижити, подбати про себе у цей період.

Джерело

Leave a comment

Поля,обозначенные (*), обязательны к заполнению.

Комментарии публикуются после проверки модератором.