В університеті Шевченка стартував курс підготовки капеланів

26 Февраля 2023 Published in Дайджест
Read 1735 times

В Київському університеті Шевченка стартував курс підготовки для охочих бути капеланами в лавах Збройних Сил України. Урочисте відкриття курсу відбулося 20 лютого. Участь у заході взяв єпископ Павло Гончарук, відповідальний за військове душпастирство при єпископаті України.

Відтепер кожен, хто буде призначений на посаду капелана у ЗСУ, проходитиме спеціальний курс підготовки, який триватиме 6 тижнів і проходитиме на базі Військового інституту КНУ ім. Т. Шевченка.

У навчальному курсі першої групи беруть участь 30 осіб. Відповідно до останніх змін у правовому полі, вже є закон про капеланство, який запроваджує посаду капелана та дає йому звання офіцера.

За словами єпископа Харківсько-Запорізької дієцезії Павла Гончарука, ще кілька років тому ніхто не міг подумати, що Церква і держава спільно вироблятимуть певну концепцію, яка буде служити на благо країни, військових та їхніх родин. Капеланство є дуже цінним, бо воно допомагає бійцям зберегти людяність і відповідальність за свою країну.

«Капелан – це знак присутності Бога там, де його найбільше шукають. Це допомога для командирів, офіцерського складу та солдат. Тепер це все має правове підґрунтя. Бо раніше капелани як волонтери багато діяли, хоча увесь час був спротив. Потім Майдан, перші роки війни. У цей час багато капеланів їздили до наших захисників як волонтери», — зазначив єпископ Харківсько-Запорізької дієцезії Павло Гончарук.

Він також додав, що сама процедура прийняття законодавчої ініціативи щодо капеланства була підтримана воєначальниками. Вони на власному досвіді відчули, наскільки важливою є присутність капелана та який позитивний вплив він має на духовний, моральний та психологічний стан військових.

Як інформує Римсько-католицька церква в Україні, минулого року при РКЦ в Україні розпочала діяльність Школа військового капеланства, який має на меті надати базові інструменти для ефективного служіння військовослужбовцям та їхнім родинам в умовах війни в Україні.

Джерело

Leave a comment

Поля,обозначенные (*), обязательны к заполнению.

Комментарии публикуются после проверки модератором.