Шведський міністр бореться з проблемою самотності за допомогою церков

09 Декабря 2022 Published in Дайджест
Read 1374 times

Ініціатива триватиме три роки і спрямована на боротьбу самотністю, повідомляє Варлден Ідаг. Уряд інвестує 300 мільйонів шведських крон (близько 27 мільйонів євро). Інвестиції підуть до муніципалітетів, а також до громадських організацій.

За словами міністра Форссмеда, самотність є соціальною проблемою і створює ризики для здоров'я. Він зазначає, що у самотніх людей частіше розвивається деменція, психічні захворювання чи інсульт. «Більше півмільйона шведів страждають від самотності», — пише він в електронному листі Варлдену Ідагу.

Форссмед каже, що кошти можна використати, щоб надати літнім людям більше можливостей зустрітися один з одним і поговорити про своє життя. Він додає, що уряд стежитиме за тим, як інвестуються гроші.

Церкви відіграють важливу роль у боротьбі із самотністю, продовжує він. «Вони є яскравим прикладом спільнот, які створюють єдність і можуть запобігти чи пом’якшити проблеми цього типу», – каже він. На його думку, самотність можна вирішити лише стосунками з іншими людьми. «Тут церкви можуть багато чого запропонувати, як у своїй звичайній широкій діяльності, так і через увагу до тих, хто потребує додаткової підтримки».

У шведські міста Смоланд і Бохуслен прямує спеціальний різдвяний автобус для боротьби із самотністю. Християнська асоціація Bussmissionen, яка стоїть за кампанією, помічає, що шведи відчувають потребу говорити та більше цікавляться церквою, ніж до пандемії Covid.

На кожній автобусній зупинці волонтери спілкуються з усіма охочими, наливають каву, роздають Біблії, вмикають різдвяну музику та дають можливість почитати християнські книги. «Люди, які не звикли до церкви, можуть бути здивовані, що існує така література», – каже Йонссон. «Іноді вони купують книги для своїх онуків».

Вони зустрічаються з багатьма психічно хворими або людьми які переживають за ситуацію в світі. Крім того, вони бачать, що багато людей почуваються самотніми й мають потребу з кимось поговорити. «Іноді люди кажуть, коли йдуть: «Дякую за те, що ти зі мною поговорив». Хоча я не встиг нічого сказати. Я просто вислухав", - каже Йонссон Варлдену Ідагу.

Джерело

Leave a comment

Поля,обозначенные (*), обязательны к заполнению.

Комментарии публикуются после проверки модератором.