Переваги і недоліки: як їх замічати та що з ними робити

26 Августа 2023 Published in Церковь и общество
Read 1680 times

"Треба самому мати переваги, щоб розглянути їх в інших», - Жанна-Антуанетта Пуассон ( маркіза де Помпаду́р)

Образ людини складається з різноманіття і переваг, і недоліків. І ті, й інші (недоліки та переваги) людини обчислюються сотнями найменувань, тому згадати кожну межу характеру практично неможливо. Проте існують типові образи людей, наділені найпоширенішими якостями, які легко розпізнати. Потрібно відмітити, що те, що в очах одних людей є недолік, інші можуть розцінювати зовсім навпаки.

Наприклад: Твій недолік: нерішучість. І тобі здається, що твоя нерішучість заважає тобі жити. А хтось бачить у цьому обережність, яка допомагає тобі уникнути невірних кроків. І здатна вберегти від надто ризикованих авантюр.

Звісно, нерішучі люди зазвичай довше думають над проблемою. Зате це призводить до того, що їх рішення виявляється більш логічним та продуманим, ніж у тих, хто «рветься в бій».

Твій недолік: різкість, грубість. А хтось бачить в цьому переваги.

По-перше, ніхто не скаже тобі, що ти – лицемірка. Адже тобі нічого не варто різати правду-матку в обличчя людині. По-друге, ти не пригнічуєш свої емоції, а це – гарантія від неврозів.

У різних життєвих ситуаціях і в різні періоди життя сприйняття тих самих людських якостей може повністю змінитися. Адже будь-який недолік може у певній ситуації перетворитися на гідність.

А ще часто питання у дистанції, з якою ми дивимося на людину. Те, чим ми ще вчора здалеку захоплювалися, починає дратувати, коли ти наблизився до людини, а недоліки навіть починають подобатися.

Хочете вірте, хочете – ні, але людина, що складається начебто з одних чеснот (дивує своєю організованістю, готовністю піклуватися про власне здоров'я, здатністю жертвувати особистими інтересами заради інших, вмінням дотримуватися писаних і неписаних правил) – мене відлякує і нудьгує.
Можливо тому, що я переконана – ІДЕАЛЬНИХ ЛЮДЕЙ НЕ ІСНУЄ.

  • Зигмунд Фрейд говорив: «Чим бездоганніша людина зовні, тим більше демонів у неї всередині».
  • Біблія, 1 Царств 2:2 «Немає святого, подібного до Господа, немає нікого...».
  • Луки 18:19 «Ніхто не є Добрий, тільки Сам Бог!"

Лише тривале спілкування з людиною може дати більш-менш правильну відповідь, якою ця людина є насправді — просто добра людина, або добре замаскована (може, навіть перед самою собою).

Якості (гідності) людини, які особисто для мене є НАЙБІЛЬШ цінними:

МИЛОСЕРДЯ І СПІВЧУТТЯ –
здатність підтримувати у скрутну хвилину, підставляючи по-товариському «плече». Готовність розділити чуже горе.

ВІРНІСТЬ – відданість сім»ї, другові, батькам, Богу, покликанню, мрії.

ЖИТТЄРАДНІСТЬ - оптимістичне ставлення до життя та життєвих обставин, здатність переживати труднощі без зневіри.

БЛАГОРОДСТВО – сьогодні рідко говорять про цю якість. А шкода. Адже в цій якості містяться великодушність, чесність, відвага, самовідданість, висока моральність.

ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ — це той, хто до будь-якої справи ставиться з відповідальністю, хто у скрутній ситуації робить все, що в його силах, не перевалюючи свої обов'язки на інших. Людина, яка тримає своє слово чи обіцянку.

Сам Бог є відповідальним, тому що тримає Своє Слово і обіцяння. Ми довіряємо Йому, бо знаємо, що Він тримає Своє Слово.

КОМУНІКАБЕЛЬНІСТЬ - з такою людиною легко знаходити спільну мову, легко вибудувати конструктивний діалог.

ДОВIРА ДО НАВКОЛИШНІХ.
Я маю на увазі – відкриті взаємини між людьми.
Якщо є проблеми з довірою, людина будь-які пропозиції про допомогу приймає, чекаючи якоїсь каверзи. Йому завжди здається, що інші намагаються завдати шкоди або хочуть її обдурити.

Така людина завжди сфокусована на негативі. Людина у якої з довірою проблема - просто нездатна прощати. Вона не в змозі забути те, що сталося і продовжуватиме роками обмірковувати свій біль та помилку іншого. Нездатність прощати – біда!

Звичайно, це не повний список переваг, якими я захоплююсь в інших людях, але, мабуть, одні з найважливіших особисто для мене.

Друзі, а як часто Ви ставите собі запитання «Що в мені хорошого?». Не часто? Це тому, що ми схильні концентруватися на негативних рисах свого характеру і навіть готові час від часу працювати над ними (і це дуже добре ), але чомусь дуже рідко віддаємо належне своїм перевагам. Ми рідко помічаємо їх.
А даремно.

Свідомо розвивати та використовувати у повсякденному житті свої переваги — найреальніший спосіб відчути себе щасливішим, це допомагає досягати своїх цілей.

Які риси нашої особистості Ви вважаєте за сильні?

PS. Спільнота Шлях до свободи. З осені починаємо офлайн групи. Допомагаємо недоліки перетворити на переваги.

Пастор Людмила Ганоха

Джерело

Leave a comment

Поля,обозначенные (*), обязательны к заполнению.

Комментарии публикуются после проверки модератором.