У Вільнюсі прийшла зустріч військових єпископів та капеланів Європи

15 Июля 2023 Published in Дайджест
Read 1632 times

З 10 до 12 липня у столиці Литви відбувалась робоча зустріч військових єпископів та військових капеланів, організована Радою Єпископських Конференцій Європи (CCEE).

Зустріч відповідальних за військове душпастирство в Європі відбулась з нагоди саміту НАТО у Вільнюсі. Це була нагода, в контексті війни в Україні, звернути увагу на специфіку душпастирства військовослужбовців та їхніх родин, обмінятись досвідом.

За словами очільника Ради Єпископських Конференцій Європи та військового єпископа Литви архієпископа Ґінтараса Ґрушаса, така зустріч відбувається вперше. У планах проводити такі зібрання кожні два роки для обговорення поточних справ та викликів, пов’язаних з військовим світом.

У рамках засідання кілька доповідачів розкрили тему військового душпастирства під час війни (Україна, о. Андрій Зелінський SJ) та після її завершення (Боснія і Герцеговина, архієпископ Томо Вукшич), а також актуальних викликів, пов’язаних з місією військового капелана. Одне з ключових питань – формування ментальності військових, підтримка їх духа та поглиблення їхньої віри. Це можливе завдяки супроводу капеланами солдатів та їхніх родин.

Окрема частина засідання була присвячена суспільному, політичному та культурному контексту душпастирства. В контексті війни в Україні обговорювались питання міграції, націоналістичних тенденцій, релігійних поділів, які у певний момент можуть стати добрим грунтом для заворушень та воєн.

Робоча зустріч включала і молитовні елементи програми. Учасники звершували Меси, також особливим чином молитва лунала за мир в Україні.

Нагадуємо, при Конференції римсько-католицьких єпископів України за військове душпастирство відповідає ординарій Харківсько-Запорізький єпископ Павло Гончарук. Восени 2022 року розпочала свою діяльність Школа капеланського служіння.

Джерело

Leave a comment

Поля,обозначенные (*), обязательны к заполнению.

Комментарии публикуются после проверки модератором.