8 випадків, коли масаж протипоказаний

14 Января 2023 Published in На здоровье
Read 1562 times

Масаж всього тіла – одна з найприємніших і розслаблюючих процедур. Якісний масаж допомагає покращити обмін речовин і робить шкіру красивішою та еластичнішою. Медичний масаж також допомагає вилікувати багато захворювань та позбутися деяких косметичних проблем. Але в деяких випадках фахівці вкрай не рекомендують вдаватися до цієї процедури. У статті розповімо, у яких випадках масаж може бути небезпечний і чому.

Підвищена температура
Незважаючи на те, що багато хто переконаний, що масаж допомагає боротися з застудою, фахівці вважають, що при підвищеній температурі він протипоказаний. Вони пов’язують це з тим, що масаж може спровокувати порушення серцевого ритму та посилити перебіг хвороби.

Крім того, масаж – це процедура, що розігріває, яка прискорює циркуляцію крові. Це призводить до того, що інфекція, що викликала температуру, набагато швидше розноситься організмом.

Захворювання шкіри
Наша шкіра виконує багато функцій. І будучи бар’єром на шляху бактерій та вірусів, вона регулярно піддається впливу негативних факторів. Через це багато хто стикається зі шкірними захворюваннями, при яких масаж також протипоказаний.

Наприклад, масаж не рекомендується тим, хто страждає від дерматитів, грибкових та туберкульозних інфекцій шкіри. Це пов’язано з тим, що активне розтирання шкіри може пошкодити її, а також рознести бактерії по більшій площі тіла.

Венозні захворювання
Техніки класичного медичного масажу мають на увазі глибокий вплив не тільки на шкіру, але і на підшкірну клітковину та м’язи. Розтирання, розминання та інші прийоми, які масажист використовує під час процедури, посилюють приплив крові до тканин та механічно зміщують їх.

Саме тому багато фахівців вважають, що при венозних захворюваннях масаж робити заборонено. Так як у процесі процедури посилюється приплив крові до ураженої варикозом ділянки тіла, підвищується навантаження на вени, які забирають кров з кінцівки.

Запалені лімфатичні вузли
Незважаючи на те, що лімфовузли досить невеликих розмірів, вони відіграють важливу роль у нашому організмі. У тому числі беруть участь у формуванні імунної реакції організму на інфекцію та є перепоною для поширення ракових клітин.

Так як лімфатичні вузли дуже ніжні і не розраховані на сильний та тривалий механічний вплив, їх не можна масажувати. Крім того, масажні рухи можуть поширити інфекцію, яку приносить лімфа. Особливо небезпечний масаж лімфовузлів на шиї – він може спровокувати розвиток менінгіту та навіть сепсису.

Період місячних
Критичні дні – період, коли жінці не рекомендовано додаткових навантажень, у тому числі масажу. Так як у період місячних змінюється гормональний фон, протягом дня жінки відчувають дискомфорт, слабкість та біль у ділянці живота.

Щоб не спровокувати погіршення самопочуття, не варто піддавати себе процедурам. Особливо якщо йдеться про масаж спини, попереку, сідниць або стегон.

Небажані в період місячних і всі види масажу, що розігріває. Наприклад, антицелюлітний, із застосуванням меду чи банок.

Алкогольне сп’яніння
Спиртні напої мають сечогінний ефект і провокують зневоднення організму. Алкоголь також розширює наші кровоносні судини та погіршує рухову активність та координацію.

Оскільки масаж покращує кровообіг і виводить токсини з м’язів, алкоголь швидко поширюватиметься по організму і залишиться в ньому на тривалий час.

Крім того, масаж, як і алкоголь, має на організм дегідратуючу дію. Через це людина відчуватиме сильну спрагу та симптоми похмілля.

Гострий радикуліт
У пацієнтів із занедбаними випадками остеохондрозу часто розвивається радикуліт. Це стан, у якому запалюються корінцеві нерви, які відходять від структури спинного мозку. При радикуліті будь-який мануальний вплив на шкіру, у тому числі масаж, протипоказаний. Це пов’язано з тим, що активні рухи на область міжхребцевих дисків можуть призвести до негативних наслідків здоров’я.

До речі, при радикуліті фахівці також не рекомендують тривалі процедури ванній та походи до лазні. Обидві ці дії можуть спровокувати появу сильних болів та підвищити рівень напруги м’язового волокна.

Захворювання щитовидної залози
Класичні прийоми масажу шиї, верхньої частини спини, плечей та рук під забороною та для тих, хто страждає від захворювань щитовидної залози. Справа в тому, що активна дія на тканині викликає приплив крові до хворого органу і стан людини погіршиться. А якщо медики підтвердили наявність злоякісного вузла у щитовидці, через масаж зросте ризик розвитку ракової пухлини.

Джерело

Leave a comment

Поля,обозначенные (*), обязательны к заполнению.

Комментарии публикуются после проверки модератором.