Які професії будуть потрібні після війни: прогнози експертів

09 Апреля 2022 Published in Дайджест
Read 1641 times

Жахи війни застали несподівано кожного з нас і внесли кардинальні зміни у життя. Понад половина працюючих українців опинилися без роботи, втративши роботу через вторгнення російських окупантів на нашу землю. Лише третина працює у звичайному режимі, кожен п'ятий – віддалено чи частково, і лише одиниці наших співвітчизників змогли знайти собі нову роботу.

Найімовірніше це ті, хто дивився смерті в очі і, рятуючись від постійних обстрілів і бомбардувань, знайшли притулок за межами нашої країни.

Війна в Україні змінить чимало: насамперед зміниться розстановка пріоритетів на ринку праці нашої країни. Професії, які раніше були популярними, можуть втратити свою актуальність, при цьому ті фахівці, які були менш затребуваними, виявляться в ціні.

Які сфери діяльності у повоєнний період стануть популярними та високооплачуваними, з'ясував informator.ua.

  • Масова перекваліфікація

Оцінити збитки, яких завдав ворог, перетворюючи все на руїни, неможливо, вони обчислюються мільярдами доларів.

Після війни Україна має перетворитися на гігантський будівельний майданчик. Оскільки багато будівельних об'єктів вороги безжально зрівняли із землею, нашій країні в прискореному порядку доведеться відновлювати зруйновану інфраструктуру, як критичну, так і житловий фонд та пам'ятки архітектури. А для всього цього знадобляться робочі руки.

Економічний експерт Андрій Новак каже, що першими, кого покличуть на роботу, стануть будівельники, адже без них не обійтись. Причому знадобляться не тільки інженери та фахівці, що займаються реконструкцією будинків, а й робітники будівельних професій – маляри, штукатури, облицювальники, зварювальники.

«Затребуваними стануть без винятку всі будівельні спеціальності, також зросте потреба в інженерах, техніках та технологах, які займатимуться відновленням заводів, фабрик, комбінатів, об'єктів інфраструктури», - прогнозує Андрій Новак.

Фахівці відзначають, що досить затребуваною професією стане менеджер з продажу, який спеціалізується на будівельних матеріалах. І це цілком логічно, адже при відновленні міст необхідні не лише робочі руки, а й ті матеріали, якими можна це відновити: цегла, бетон, дерево, сантехніка, пластикові вікна...

Чим трагічніше розгортається війна в Україні, тим гостріше доводиться реагувати західним партнерам. Санкції проти Росії в енергетичній сфері можуть докорінно змінити перебіг історії на українському ринку. Якщо Європа дійсно вирішить вийти з залежності від Росії і відмовиться від їхнього газу та нафти, Україні доведеться швидкими темпами розвивати власні проекти у сфері енергетики. Зокрема, форсувати власний газовидобуток, а також розвивати виробництво енергії з відновлюваних джерел.

«А для цього стануть у нагоді фахівці енергетики, адже в Україні використовують майже всі види енергетики, серед них і атомну», — зазначає Андрій Новак.

На думку економічного експерта Андрія Длігача, у період розвитку відбудеться повне відновлення економіки держави. Українські бізнеси масово переходитимуть на цифровізацію, щоб убезпечити себе від втрат у разі нової війни. Адже знищити інформацію у хмарному сервісі ворогові набагато складніше, ніж потрапити ракетою до офісу. Активно розвиватиметься Інтернет-маркетинг, а більшість сфер перейдуть на онлайн-роботу. Тож потрібні будуть не лише руки, а й робочі світлі голови.

«Я впевнений, що зараз не потрібно перекваліфікуватися, можливо лише тимчасово. Інша річ, що багато бізнесів переосмислили те, чим вони займатимуться. З'являтимуться нові сфери діяльності, які будуть пов'язані з цифровізацією, більше орієнтуватимуться на експорт та кооперацію», - запевняє економіст Андрій Длігач.

Залишатимуться в тренді і фахівці в галузі IT-технологій та фахівці логістичної сфери, адже поступово у всіх галузях все ширше застосовуватимуться інформаційні новації.

Швидше за все, через санкції доставка вантажів з Китаю через РФ і Білорусь надовго припиниться, і тоді саме територія України стане частиною нового Шовкового шляху. Отже, попит на всі логістичні спеціальності буде дуже великий. Тут знайдуть собі застосування і водії, і портові робітники, і дорожні будівельники, і стратеги, які шукатимуть оптимальних інтелектуальних рішень.

Але війна йде не лише у гарячих точках, а й у свідомості кожного українця. На зміну отриманому шоку поступово прийде усвідомлення того, що сталося. Велика кількість українців втратила не лише роботу, будинок, а й своїх рідних. Тому багато людей з підірваною психікою, у стані відчаю, депресії, потребують допомоги психолога, а також психотерапевта.

Особливо затребуваними стануть дитячі лікарі, адже велика кількість дітей вже зараз мають панічні атаки, страх, нервові розлади тощо. Тому після війни багато батьків будуть звертатися за допомогою до кваліфікованих фахівців, щоб привести малюків до тями.

Але крім душевних травм багато українців отримали фізичні травми, які потребують тривалого лікування. У багатьох стрес від війни викликав нові хвороби, а хтось і зовсім став інвалідом. Тому затребуваність медичного працівника цілком зрозуміла.

Не залишиться поза увагою у післявоєнний період професія поліцейського. Більшість аргументують це тим, що кількість злочинів, мародерства та свавілля в країні зросте. Тому потрібно, щоб хтось був на правоохоронці у кожному куточку України.

  • Який буде рівень зарплат

Але яку фінансову мотивацію пропонуватимуть роботодавці? Чи не скотиться рівень оплати праці рівня «африканських» зарплат?

Економічний експерт Андрій Новак запевняє, що на найближчі 10 років роботи буде достатньо для всіх, більше того, зарплати стануть вищими, ніж були до війни.

«Рівень соціального забезпечення після війни значно покращиться завдяки фондам міжнародної підтримки, які поповнюватимуть сотні світових компаній. Тому в соціальному плані на нас чекає справжнє поліпшення. Неодразу, звичайно, а поступово, але ми відчуємо, що на наші зарплати та пенсії ми можемо купувати більше товарів та послуг, ніж раніше», – каже фахівець.

Експерти вважають, що через масовий виїзд українців за кордон, у післявоєнний період очікується нестача робочої сили. Якщо війна триватиме недовго, більшість людей повернуться додому і намагатимуться зайняти ті сегменти економіки, з яких вони вийшли. Однак якщо військові дії будуть затяжними, біженці, особливо ті, які не прив'язані до житла, знайдуть собі нішу за кордоном та не захочуть повертатися до руїн.

Але велика кількість світових компаній захочуть зайти в Україну, щоб швидкими та потужними темпами допомогти нам оговтатися від російської орди. Отже, зарплати в дефіцитних галузях можуть різко зрости в кілька разів.

І слід зазначити, що якщо в Україні люди втратили роботу лише на час війни, то злидні та тотальне безробіття – це найближче затяжне майбутнє росіян, яким їх забезпечило божевілля путіна.

Іноземні світові компанії не хочуть співпрацювати з країною-агресором та спонсорувати вбивства. Тому сотні світових брендів один за одним почали йти з російського ринку, залишаючи безробітними десятки тисяч росіян. І це лише початок. Адже ефект доміно миттєво та блискуче спрацював та продовжує працювати.

Тож економічний колапс «великою могутньої» у повному обсязі побачимо вже незабаром.

І поки українці приходитимуть до тями після навали російської орди, перекваліфікуючись при цьому на будівельників та енергетиків, щоб, якнайшвидше відновити Україну, росіяни будуть звикати до іншого життя… в'язати з лози постоли, варити свої капустяні щі та гнати самогонку.

Джерело

Leave a comment

Поля,обозначенные (*), обязательны к заполнению.

Комментарии публикуются после проверки модератором.