В Україні запрацював інститут сімейних радників

16 Октября 2018 Published in Дайджест
Read 1501 times

Міністерство юстиції, система безоплатної правової допомоги та громадськість запустили нову спільну ініціативу «Сімейні радники», спрямовану на забезпечення захисту прав громадян у сфері сімейного права. Про це йдеться на сайті Мін’юсту.

Заступник Міністра юстиції Іванна Смачило пояснила, що сімейні радники – це активні українці, лідери суспільної думки у власній громаді, більшість з яких самі постали перед проблемами домашнього насильства і вже давно допомагають іншим людям боротися за свої права. Вони спільно з юристами системи безоплатної правової допомоги, фахівцями державної виконавчої служби, психологами, співробітниками Національної поліції та інших органів влади допомагатимуть громадянам отримувати інформацію з питань сімейного права та захищати їхні права.

Фактично сімейні радники працюватимуть як волонтери та забезпечуватимуть комунікацію між постраждалими та відповідними співробітниками Мін’юсту та інших органів державної влади. Вони виступатимуть лише допоміжною ланкою. Консультації та захист надаватимуть громадянам юристи й адвокати системи безоплатної правової допомоги.

«Всі українці завжди можуть звернутися за правовою допомогою до однієї з 551 точок доступу до БПД. Держава вже сьогодні гарантує безоплатну допомогу для жертв домашнього насильства. Це стосується і жінок, і чоловіків, і дітей, і літніх людей, які так само нерідко стають жертвами знущань», - зауважила Іванна Смачило.

«Фактично ми формуємо нову правову свідомість громадян. І починаємо цю роботу на рівні міст, безпосередньо в громаді. Після Києва ми запускаємо дану ініціативу в Одесі та Львові, далі у співпраці з Міжнародним фондом «Відродження» ми плануємо розвинути її в повноцінний проект при центрах БПД, з роботою в усіх регіонах країни», - підкреслила заступник очільника Мін’юсту.

Всі сімейні радники проходитимуть відповідне навчання, аби бути здатними надавати оперативну та якісну роз’яснювальну роботу в громаді, після чого необхідна правова допомога громадянам буде надана вже юристами системи БПД.

За словами директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олексія Бонюка, запровадження інституту сімейних радників є імплементацією міжнародного досвіду щодо якісного надання правової допомоги в сімейних питаннях.

«Третій місцевий київський центр почав першим спеціалізуватися саме на питаннях надання правової допомоги в сімейних справах. І ми поширюватимемо ініціативу зі спеціалізації окремих центрів по Україні. Це зумовлено тим, що суттєво зросла кількість звернень до БПД з сімейних питань. Якщо минулого року таких питань було не більше 12%, то цьогоріч - більше 16%. Ми йдемо на зустріч потребам, які нині є в суспільстві», - зазначив Олексій Бонюк.

Він наголосив, що нині ключова проблема домашнього насильства полягає у тому, що левова частка жертв просто не звертаються за допомогою.

Як зазначив очільник столичної юстиції Станіслав Куценко, у центрах БПД в Києві та по всій Україні проводитиметься регулярний прийом жінок за участю сімейних радників, представників органів юстиції та інших органів, за потреби - психологів.

«Вони на місці з'ясовуватимуть ситуацію по кожному конкретному кейсу й одразу вирішуватимуть проблему, а не відкладатимуть це питання у довгий ящик. Це дасть можливість вивести на якісно новий рівень питання боротьби з домашнім насильством. У нас більше не буде мовчання, а приказка «б'є - значить любить» відійде в минуле», - зауважив Станіслав Куценко.

Юрист, сімейний радник Наталія Боженко зауважила, що рік тому всі боялися говорити про насильство і виносити проблему на люди.

Джерело

Leave a comment

Поля,обозначенные (*), обязательны к заполнению.

Комментарии публикуются после проверки модератором.